Duurzame projecten in de Peak Sneng Commune Cambodja

Cross-cultureel bouwen aan een optimistische leefgemeenschap in Cambodja

Een samenleving gebaseerd op inspiratie en optimisme. Waar educatie, sport, spel, kunst en muziek het centrum zijn. Dat is wat Stichting Youth Matters samen met de Commune Chief voor ogen heeft met de Peak Sneng Commune. Een plek waar culturen samen komen. Waar mensen uit Nederland (of elders) kunnen landen, met hun eigen ontwikkelingsvragen aan de slag kunnen en waar zij hun expertise kunnen inzetten. Om samen met de bewoners te ontdekken wat er nodig is om een samenleving te bouwen waar de jongeren uit de gemeenschap tot bloei kunnen komen.

Social Cultural Sports Area – bouwplek
De Social Cultural Sports Area moet het centrum worden van de Peak Sneng Commune. De Commune Chief heeft een prachtig terrein rondom een oud Engels klaslokaal aangewezen als ontwikkelplek. Er is ruimte voor een voetbalveld, dance/music stage, volleybalveld, een Kingdom Fight Gym , een gemeenschapsruimte, keuken en eetgelegenheid. De plannen liggen er. De Stichting Youth Matters betrekt graag Nederlandse studenten en andere geïnteresseerden om deze plannen te realiseren. Er zijn bouwmaterialen nodig, er is mankracht nodig en vooral veel enthousiasme om de eerste stappen te zetten voor deze plek waar dromen worden aangewakkerd.

Mogen dromen
De Peak Sneng Commune telt op dit moment ongeveer 1000 gezinnen. De meesten verdienen hun geld met landbouw. Van jongeren wordt verwacht dat zij meewerken. Onderwijs heeft geen prioriteit. Zicht op ontwikkeling, op een andere toekomst is er nooit geweest. De jongeren vinden hun uitweg in drank en drugs. De Stichting Youth Matters en de Commune Chief willen hen en hun ouders perspectief bieden op een andere toekomst. Je kunt en mag dromen hebben, is de boodschap. En het realiseren van die dromen is in Cambodja niet gemakkelijk, maar wel degelijk mogelijk.

Jongeren helpen elkaar verder
Het leven van de meeste Cambodjaanse jongeren ziet er heel anders uit dan dat van hun Nederlandse leeftijdsgenoten. De Stichting Youth Matters gelooft dat de jongeren veel van elkaar kunnen leren. De Peak Sneng Commune is een plek waar Nederlandse jongeren de gelegenheid krijgen hun eigen talenten in te zetten bij een van de projecten. In eerste instantie bij de bouw van het Social Cultural Sports Area. Maar later kunnen zij ook talenten op het gebied van sport, sociale hygiëne, talen, dans inzetten.

De Nederlandse jongeren worden gevraagd hun kennis en kunde in te brengen om de Cambodjaanse jongeren verder te helpen. Datzelfde wordt van de Cambodjaanse jongeren verwacht. Voor deze culturele uitwisseling is een buddysysteem ingericht om de interactie tussen de jongeren optimaal te stimuleren. Stichting Youth Matters heeft hier met Kingdom Fight Gym al ruimschoots ervaring mee.


Coaching
Een periode doorbrengen op een plek aan de andere kant van de wereld, in een geheel andere cultuur, is voor veel jongeren een grote stap. De Stichting Youth Matters gelooft dat gerichte coaching het verschil kan maken. Wanneer gevoelens geraakt worden door nieuwe ervaringen en er niets mee wordt gedaan, blijft het een gevoel zonder betekenis. Met coaching krijgen de jongeren tijdens reis de gelegenheid om ervaringen en gevoelens om te zetten in praktische tools waarvan de stichting gelooft dat jongeren hier de rest van hun leven baat bij hebben.  


Geluksspier trainen – loopbaancompetenties
Jongeren ervaren al werkende aan de projecten tevens hoe het nu zit met de bekende Happiness paradox. Dit is de paradox dat jongeren uit ontwikkelingslanden soms veel gelukkiger zijn dan rijke jongeren uit het Westen. Waar word je gelukkig van? In welke mate draagt een goed inkomen daaraan bij? En hoeveel inkomen heb je eigenlijk nodig om gelukkig te zijn? In de interactie met Cambodjaanse jongeren kunnen de Nederlandse jongeren hier veel in ontdekken.

Voor jezelf bepalen waar je gelukkig van wordt, de waarden die voor jou belangrijk zijn, helpen ook bij het maken van bewuste keuzes tijdens je loopbaan. Dat is een belangrijk onderdeel tijdens de coaching op de reis. Bewustwording is de eerste stap. De coach helpt de jongeren ook hoe je op basis daarvan keuzes kunt maken. De coaching richt zich op: motieven, kwaliteiten, werkexploratie, loopbaansturing en netwerken.  

De Peak Sneng Commune biedt jongeren een bedding om zichzelf beter te leren kennen en te ontdekken wat echt belangrijk is voor hen. Een baan vinden die bij je past, werkgeluk: dat is wat Stichting Youth Matters jongeren in zowel het Westen als het Oosten gunt!

Welkom
Naast de jongeren, zijn andere bezoekers meer dan welkom om mee te bouwen aan voorzieningen én optimisme in de Peak Sneng Commune. Voor hen is er ook de mogelijkheid van coaching en begeleiding. Hiertoe worden speciale programma’s opgezet.

Financiën

Om dit sociale project te realiseren zijn de volgende werkzaamheden met de bijbehorende kosten nodig. Je kunt dit project financieel ondersteunen. Hoe? Lees dan hier verder.

Kosten overzicht sociale projecten

Social Cultural Sports Area – bouwplek    
Wat wordt er gebouwd Aantal Kosten per stuk USD
Boks gym 1 2000
Boks ring 1 1750
Podium 1 2000
Voetbalveld 1 1000
Basketbalveld 1 2500
Volleybalveld 2 500
Totaal   9750
     
     
Hygiëne project    
Wat wordt er gebouwd Aantal Kosten per stuk USD
Toilet incl. sanitaire voorziening 65 800
Totaal   52000
     
     
Watervoorziening project    
Wat wordt er gebouwd Aantal Kosten per stuk USD
Waterputten 53 450
Totaal   23850
     
     
Educatie    
Wat wordt er gebouwd Aantal Kosten per stuk USD
Vergroten gebouw 1 1300
Opknappen gebouw 1 500
Totaal   1800
     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *